Programma’s
Op dit moment heeft Mythisch met Muziek vijf thematische programma’s in het repertoire. Een zesde programma is in voorbereiding. In overleg kan er altijd gevarieerd worden op deze programma’s.
Amor in mineur
Ovidius was de ‘speelse dichter van de liefde’. In zijn werk zijn vele liefdesverhalen opgenomen. Sommige lopen goed en romantisch af, maar meestal zijn het onmogelijke liefdes. Geliefden die uit twee werelden komen, of elkaar niet begrijpen. Deze bijzondere en tijdloze verhalen hebben veel kunstenaars geïnspireerd tot prachtige muziekstukken.
Centraal staat het ongelukkig liefdesverhaal van Orpheus, die eerste, mythische muzikant. In de loop van zijn geschiedenis hoort u onder andere over Pan en Syrinx en over Pygmalion.
U hoort muziek uit de opera Orfeo ed Eurydice van Gluck, uit Orphée aux Enfers van Offenbach en uit Le Flûte de Pan van Mouquet. En nog veel meer muziek die de liefde weerspiegelt in al haar mooie en nare facetten.
De ziel van het water
Zonder water is er geen leven. Daarom kent elke cultuur verhalen over water. Water als element dat verbindt, waarover je kunt reizen naar onbekende vertes, maar ook als onoverbrugbare scheiding. Water als bron van leven en als bron van gevaar, waar stormen woeden. Water met onbekende en mysterieuze diepten, maar ook glashelder water met een weerspiegelend oppervlak. Componisten hebben zich laten inspireren door het kabbelen, ruisen, klotsen en golven en laten het water in hun muziek horen. Mythisch met Muziek neemt u mee langs mythen, legenden en sprookjes die zich aan, op of onder water afspelen. U hoort hoe Marais het lot van Alcyone verklankt, hoe Wagner de Vliegende Hollander verbeeldt en welke tonen Rimsky-Korsakov met Sinbad heeft verbonden. En natuurlijk de legende én Reineckes sonate over Undine, een wezen van het water. Luister en drijf mee met de muziek en de verhalen.
Ik wil wel naar Amerika
In het kader van het Erfgoedfestival Gelderland Grensland, hebben wij een speciaal programma geschreven “ik wil wel naar Amerika”. Grote bekende stukken van Scott Joplin en Gershwin, maar ook de muziek van Weeshuis Neerbosch zelf, nemen de luisteraar mee in het leven van twee wezen.
Wat als je geen vader en geen moeder meer hebt? Ruim honderd jaar geleden is het leven dan niet makkelijk. IN die tijd komen twee weeskinderen, Rie en Henri, aan in Neerbosch, het grootste wezendorp van Nederland. Het valt niet mee om te wennen, tot ze elkaar vinden. Maar jaren later zegt Henri: ‘Ik wil wel naar Amerika’. Veel van de wezen van Neerbosch emigreren naar de Verenigde Staten om daar werk te zoeken. En ook Henri gaat, maar Rie gaat niet mee. Nederland is haar wereld. Raken ze elkaar nu definitief kwijt? Hoe is het voor hen om op Neerbosch te leven? En daarna? Zijn ze voorbereid op het echte leven?
Nachtvogels
Het is feest in de stad. Er is een nieuwe god, die Dionysos heet. Hij wil dat iedereen deze nacht naar buiten komt, drinkt en danst. Maar de drie prinsessen zitten binnen. Ze weven, spinnen en borduren. De jongste kijkt verlangend uit het raam. Ze heeft zin in muziek en wijn en is bovendien een beetje bang voor die onbekende god. Maar volgens de oudste horen prinsessen niet dronken te zijn en te dansen. Prinsessen staan voor onkreukbaarheid en onveranderlijkheid. Ze praten in op de middelste zus en vertellen elkaar de hele nacht verhalen van goden die goed zijn voor mensen en over goden die de ongehoorzamen streng straffen. Wat voor god zou Dionysos zijn? De muziek van Orff, Britten, Charpentier en Haydn en vele anderen neemt u mee de nacht in. Dans. Drink. Of blijf lekker zitten en luister naar de muziek en de verhalen.
Assepoester heet Cinderella
Wie ben je als je niks waard bent? Hoe heet je als je een scheldnaam krijgt? Word je iemand anders van andere kleren? En wat betekent het als niemand je herkent?
Wie is Assepoester en wie is Cinderella? In deze familievoorstelling gaat Mythisch met Muziek met woorden en melodieën op zoek naar een antwoord. Samen vertellen ze het welbekende verhaal van Assepoester op een heel andere manier. Net als Assepoester / Cinderella zelf krijgt ook het verhaal een nieuwe identiteit.
Mythisch met Muziek is een ensemble dat oude verhalen weer samenbrengt met de muziek die erop is gebaseerd. Rob van Heck (pianist) en Heleen de Witte (dwarsfluit) zorgen voor muziek uit allerlei tijden en allerlei genres, maar met één overeenkomst: de componisten vertellen allemaal op hun eigen manier het verhaal van Assepoester na. Verhalenverteller Paul Groos voegt er de woorden aan toe. Muziek en verhaal versterken elkaar en geven elkaar een nieuwe betekenis.
Voor deze voorstelling heeft Mythisch met Muziek gebruik gemaakt van minder bekende versies van het verhaal van Assepoester en van muziek van onder andere Sergei Prokofiev, Jerry Livingston en Richard Rogers. Het levert een voorstelling op waarin kinderen en volwassenen het verhaal in de muziek en de muziek in het verhaal kunnen ontdekken.
Dans mee op het bal van de prins. Maar zorg wel dat je vóór twaalf uur weer thuis bent!